Biosenzory založené na cholinesteráze - Folcová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato práce je věnována biosenzorům založeným na cholinesteráze. Nejprve je zde uvedena základní charakteristika biosenzoru a jeho biologické složky cholinesterázy. Dále je práce věnována biosenzorům založeným na cholinesteráze. Tyto biosenzory jsou zde rozděleny podle fyzikálně-chemického převodníku, použité metody imobilizace cholinesterázy a podle enzymatického systému, který je využíván pro detekci aktivity a inhibice cholinesterázy. Nakonec je práce věnována aplikacím cholinesterázových biosenzorů a to nervově paralytickým látkám, pesticidům a lékům.
Biosensors based on cholinesterase
Keywords: biosenzory; cholinesteráza; převodníky; metody imobilizace; enzymatický systém; aplikace; biosensors; cholinesterase; transducers; immobilization methods; enzyme system; applications