Magic World of Fantasy in J. R. R. Tolkien's Novels and Fairy Tales - Kučerová, Alena (Univerzita Pardubice, 2005)
Závěrečná práce seznamuje s netradičním pojetím pohádkového žánru v teorii a díle J. R. R. Tolkiena. Vychází ze životní zkušenosti autora a zároveň obecně charakterizuje jeho literární tvorbu. V souladu s hlavním záměrem konfrontuje klasické pojetí lidové pohádky s Tolkienovou představou pohádky a fantasy literatury.
Kouzelný svět fantazie v románech a pohádkách J. R. R. Tolkiena
Keywords: pohádky; fantasy literatura; Tolkien, J. R. R.