Síťování filmů z vodných disperzí - Vlach, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2010)
Disperze připravené emulzní radikálovou kopolymerací monomerů butylakrylátu (BA), styrenu (STY) a 2-hydroxyethylmethakrylátu (HEMA) ve vodné fázi a za přítomnosti emulgátoru Disponil FES 993 iniciované peroxodisíranem amonným (APS), obsahují na svých řetězcích volné OH skupiny, které se dají vytvrdit pomocí melaminové pryskyřice (Cymel 373). Z takto vytvrzených disperzí vznikají na vzduchu a za laboratorní teploty průhledné filmy, které mají různé vlastnosti s ohledem na jejich složení. Předmětem práce je příprava filmů z vodných disperzí, připravených z těchto monomerů, a studium jejich vlastností .
Crossover of the film from water-based dispersion
Keywords: vodní disperze; monomer butylakrylátu; radikálová kopolymerace; dispersions; radical emulsion copolymerization