Metody stanovení aktivity lipáz - Jirásková, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Lipolytické enzymy jsou karboxylesterázy, které hydrolyzují acylglyceroly na mastné kyseliny a glycerol. Katalyzují reakce, které probíhají na rozhraní lipid-voda a hrají důležitou roli v metabolismu lipidů. Podílejí se na rozpadu, tím i mobilizaci lipidů v buňkách jednotlivých organismů, stejně tak i na transportu lipidů z jednoho organismu do druhého. V dnešní době přitahují značnou pozornost kvůli svému biotechnologickému potenciálu. Tato práce je zaměřena na charakterizaci lipáz z hlediska klasifikace, struktury, mechanismu působení, klinického obrazu a popisu metod, které se využívají ke stanovení lipázové aktivity. Lipázy jsou definovány jako tracylglycerol- acylhydrolázy, které katalyzují hydrolýzu triacylglycerolu na glycerol a volné mastné kyseliny. Lipázy jsou používány jako enantioselektivní katalyzátory ve vodném i nevodném prostředí a k detekci, či měření jejich hydrolytické aktivity se využívá řada metod, jako jsou například metody titrační, spektrofotometrické, chromatografické, imunologické a jiné.
Methods of lipase activity determination
Keywords: Lipolytické enzymy; lipáza; triacylglycerol; mastné kyseliny; Lipolytic enzymes; lipase; triglycerides; fatty acids