Průzkum typologie skleněných kostek využívaných v poválečné umělecké mozaice - Říhová, Vladislava; Křenková, Zuzana; Kučerová, Irena (My University, 2018)
Článek přináší ucelený přehled všech typů mozaikových kostek vyráběných na našem území, které výtvarníci v bývalém Československu užívali pro mozaikovou tvorbu. Kromě v literatuře uváděného štípaného a prefabrikovaného, tzv. do kleští mačkaného mozaikového skla a sintrované mozaiky článek popisuje výrobu mozaikových prefabrikátů, které se zhotovovaly v 50. letech 20. století v Železném Brodě. Podrobně vysvětluje rozdíly ve výrobě vertikálně a rotačně mačkaných kamenů, lokalizuje jejich výrobu a uvádí její dataci, specifikuje jejich vzhled. Věnuje se technologii výroby litých (válcovaných) mozaikových kostek, které bývají zaměňovány za sintrované. Přehled typologie je zakončen shrnutím historie mozaikové tvorby z plochého skla. Součástí popisu jednotlivých technologií výroby mozaikových kamenů jsou příklady děl, které z nich byly vytvořeny.
A survey of the typology of glass tesserae used in the post-war artificial mosaic
Keywords: skleněná mozaika; typologie skleněné mozaiky; vertikálně mačkaná mozaika; rotačně mačkaná mozaika; štípaná mozaika; litá mozaika; sintrovaná mozaika; mozaika z plochého skla; monumentální realizace druhé poloviny 20. století; glass mosaic; typology of glass mosaic; pressed mosaic; split mosaic; cast mosaic; sintered mosaic; mosaic of flat glass; monumental realization of the second half of the 20th century