Měnová politika centrálních bank v době krize - Resutik, Marek (Univerzita Pardubice, 2023)
Cílem práce je popsat cíle a nástroje vybraných centrálních bank a provést jejich vzájemnou komparaci. Dále se práce blíže zaměří na realizovanou měnovou politiku v době krize spojené s pandemií Covid-19 a válečným konfliktem na Ukrajině. Pro popis jsme vybrali Národní banku Ukrajiny a Banku Ruska. Obě banky prosazují režim cílování inflace, kdy hlavními cíli měnových politik jsou cenová a finanční stabilita. Centrální banky využily při realizaci měnové politiky převážně úrokové míry, devizové intervence a také nástroje administrativní povahy. Z provedené komparace realizovaných měnových politik jsme vyvodili značnou rozdílnost, především pak v období válečného konfliktu na Ukrajině, která spočívá především v absenci devizových intervencí na straně Banky Ruska a rozdílnému vývoji úrokových měr.
Monetary policy of central banks in crisis
Keywords: centrální banky; měnová politika; nástroje měnové politiky; Národní banka Ukrajiny; Banka Ruska; central banks; monetary policy; monetary policy instruments; National Bank of Ukraine; Bank of Russia