Syntéza sulfonamidových inhibitorů cholinesteráz obsahujících benzthiazolový blok - Wurmová, Dana (Univerzita Pardubice, 2021)
Tématem této bakalářské práce je syntéza biologicky aktivních sulfonamidů obsahujících benzthiazolový blok. V teoretické části byly nalezeny vhodné postupy pro syntézu vybraných derivátů a jejich popsaná inhibiční aktivita vůči enzymům. V experimentální části bylo vhodnou metodou připraveno 9 nových dosud nepopsaných sulfonamidových derivátů. Připravené sloučeniny byly charakterizovány bodem tání, NMR spektrometrií a elementární analýzou. U připravených sulfonamidů bylo provedeno stanovení inhibiční aktivity vůči AChE a BChE.
Synthesis of sulfonamide cholinesterase inhibitors containing benzthiazole block
Keywords: glycin; benzthiazol; acetylcholinesteráza; butyrylcholinesteráza; glycine; benzothiazole; acetylcholinesterase; butyrylcholinesterase