Epigenom a možnosti využití jeho změn pomocí CRISPR/Cas9 - Kostelníková, Klára (Univerzita Pardubice, 2023)
Bakalářská práce se zabývá tématem epigenomu a možností jeho využití v klinické praxi pomocí technologie CRISPR/Cas9. Tato práce shrnuje poznatky o epigenomu a jeho roli v buněčné regulaci a zdůrazňuje potenciál epigenetických změn pro vývoj nových terapeutických postupů. Práce také popisuje technologii CRISPR/Cas9, která umožňuje přesné a cílené úpravy DNA sekvence a epigenetických změn. Jsou zde zmíněna i úskalí a omezení spojená s touto technologií pro budoucí využití v praxi. Celkově lze tuto práci považovat za přínosný zdroj informací pro vědeckou komunitu i širší veřejnost, která se zajímá o téma epigenomu a CRISPR/Cas9 technologie.
Epigenome and Possibilities of Changes Using CRISP/Cas9
Keywords: epigenom; DNA; CRISPR/Cas9; modifikace; exprese; terapie; genetika; epigenome; DNA; CRISPR/Cas9; modifications; expresion; therapy; genetics