Možnosti použití hydrofilní interakční chromatografie (HILIC) - Němečková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce je věnována možnostem použití hydrofilní interakční chromatografie (HIILIC). HILIC je stále více populární technika používaná pro separace polárních látek na polárních stacionárních fázích ve vodně-organických mobilních fázích s vysokým obsahem organické složky (obvykle acetonitrilu). Tato metoda nachází uplatnění především při separacích léčiv, nukleosidů, nukleotidů, peptidů, proteinů, oligosacharidů, metabolitů a různých přírodních látek. Klinicky významné je např. použití pro stanovení kyseliny močové a kreatininu v séru a moči.
Application options of hydrophilic interaction chromatography (HILIC)
Keywords: Hydrofilní interakční chromatografie; HILIC; separace; polární látky; polární stacionární fáze; vodně-organické mobilní fáze; acetonitril; kyselina močová; kreatinin; Hydrophilic interaction chromatography; separation; polar compounds; polar stationary phase; aqueous-organic mobile phase; acetonitrile; uric acid; creatinine