Specifika výchovné práce a péče o dvouleté děti v jeslích a mateřských školách v České republice - Ducháčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2018)
Tématem diplomové práce je identifikace specifik ve výchově dětí ve věku 2 let a péči o ně v jeslích a mateřských školách v České republice. Práce je teoreticko-praktická. Teoretická část práce je kompilací dané problematiky ze současných literárních pramenů a komparací odlišných přístupů ve výchovné práci a péči, odlišného vzdělání pracovníků v jeslích a mateřských školách, dále odlišností ve způsobu a metodách péče a výchovy o děti ve věku 2 let mateřských školách a jeslích. Praktická část je zpracována metodologicky triangulací. V kvalitativní praktické studii jsou zjištěny a popsány výhody a nevýhody obou typů zařízení pro děti ve věku 2-3 let, a to pomocí analýzy dokumentů, metodik, vzdělávání pracovníků. Dále jsou uvedeny provedené rozhovory na toto téma s pracovníky v jeslích a mateřských školách.
The specifics of educational work and care of two-years old children in nurseries and kindergardens in the Czech Republic
Keywords: jesle; mateřské školy; raná výchova; děti; daily nursery; kindergarten; early education; children