Odpovědnost právnických osob za přestupky - Tašnerová, Denisa (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem práce je analýza současné právní úpravy odpovědnosti právnických osob za přestupek se zaměřením na vymezení liberačních důvodů, ukládání sankcí a identifikaci případných problematických oblastí právní úpravy. Analyzována bude relevantní judikatura správních soudů, přičemž bude komparována aktuální právní úprava s úpravou správních deliktů páchaných právnickými osobami v době před účinností zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich. Výsledky analýzy budou syntetizovány a vyústí v doporučení de lege ferenda. Praktická část se zaměří na trestání právnických osob v aplikační praxi vybraného správního orgánu.
Liability of legal persons for administrative delicts
Keywords: přestupky; právnické osoby; odpovědnost; administrative delicts; legal persons; responsibility