Hypoglykémie v přednemocniční neodkladné péči - Trinhová, Simona (Univerzita Pardubice, 2023)
Tato bakalářská práce je zaměřena na téma hypoglykémie v přednemocniční neodkladné péči. V teoretické části se zabývá anatomií hlavní žlázy - slinivky břišní, která ovlivňuje glykémii, popisem diabetu mellitu, jeho historií, klasifikací, komplikacemi, popisem hypoglykémie, diagnostikou, klinickým obrazem a léčebnými postupy tohoto onemocnění v přednemocniční neodkladné péči. Praktická část se skládá ze dvou částí. První část se zabývá analýzou výjezdových záznamů k hypoglykémickým stavům, které byly vyhledány v archivu zdravotnické záchranné služby s předem stanovenými kritérii i během období 1. 7. 2020 - 1. 7. 2021. Z množství stavů, které byly vyhledány, bylo náhodně vybráno 5 výjezdů. Z těchto výjezdových záznamů byly vytvořeny krátké kazuistiky jako ukázka výjezdu zdravotnické záchranné služby u případu hypoglykémie. Druhou část tvoří dotazníkové šetření se znalostním dotazníkem vlastní tvorby pro studenty třetích ročníků oboru zdravotnický záchranář. Tento dotazník měl zmapovat teoretickou i praktickou připravenost studentů.
Hypoglycemia in pre- hospital emergency care
Keywords: diabetes mellitus; hypoglykémie; přednemocniční neodkladná péče; diabetes mellitus; hypoglycemia; pre- hospital emergency care