Specifika rodinného podnikání - Hušková, Lenka (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou rodinných podniků. Teoretická část se zabývá obecnými pojmy a charakteristikami, které vymezují rodinné podnikání. Zároveň je podrobně rozebrán způsob financování a jeho odlišnosti od nerodinných podniků. Dále je analyzována otázka ohledně způsobů a možností, jak předat podnik následníkům. V praktické části je představen konkrétní podnik a následně jsou provedeny jednotlivé analýzy. První se zabývá ekonomickým vývojem, který je zjištěn pomocí základní finanční analýzy za období 2014 až 2018. Poté jsou uvedeny rodinné vztahy, které vedou k předpokladům úspěšného předání podniku. Následně jsou shrnuty klady a zápory tohoto typu podnikání. Na základě zjištěných výsledků je v samotném v závěru popsána situace v podniku a poté je navrženo doporučení pro jeho úspěšný převod.
Specifics of family business
Keywords: rodinné podniky; specifika rodinného podnikání; nástupnictví; financování; finanční analýza; family business; specifics of family business; succession; financing; financial analys