Výkonnost podniku z pohledu zákazníků - Loubková, Alena (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se věnuje vymezení podstaty zákaznické výkonnosti a ukazatelů pro její sledování a hodnocení.V praktické části diplomové práce byl proveden kvalitativní výzkum v části kraje Vysočina zaměřený na zjištění vnímané hodnoty nabídky a služeb dodavatelů motorových olejů a hodnocení jejich výkonnosti z pohledu autoservisů.
Business performance from a customer perspective
Keywords: zákaznická výkonnost; vnímaná hodnota pro zákazníka; spokojenost zákazníků; setrvání zákazníků; loajalita zákazníků; customer performance; perceived customer value; customer satisfaction; customer retention; customer loyalty