Problematika a dopad chudoby na vzdělávání dětí ze sociálně slabých rodin - Jurčáková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2017)
Diplomová práce pojednává o problematice chudoby ve vzdělávání. Zaměřuje se na děti ze sociálně znevýhodněných rodin v kontextu vzdělávání. Vysvětluje problematiku chudoby, její historii a proměny v průběhu let, možné příčiny a následné dopady na vzdělávání dětí. Představuje nejvíce se vyskytující formy rodin a jejich vliv na výchovu a vzdělávání dítěte. Jednotlivé případové studie se zaměřují na sociálně znevýhodněné žáky ve školním prostředí a na jejich školní úspěšnost.
The issue of poverty and impact on education of children from socially disadvantaged families
Keywords: chudoba; prevence; rodina; děti; vzdělávání; poverty; prevention; family; children; education