Využití audiovizuálních dokumentů při výuce anglického jazyka - Zemenová, Petra (Univerzita Pardubice, 2019)
Ve své závěrečné práci se zaměřuji na využití audiovizuálních materiálů při výuce anglického jazyka, konkrétně využitím videonahrávek ze serverů typu YouTube, tedy streamingových videí. Ve svém projektu se soustředím na možnosti inovace klasického výchovně-vzdělávacího procesu. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jak jsou žáci nakloněni novým výukovým metodám, v jakém směru jsou rozvíjeny jejich jazykové schopnosti a dovednosti a zda je práce s videi motivující pro vlastní aktivitu studentů a další studium. V teoretické části představím názory odborníků na problematiku informačních a komunikačních technologií ve vzdělávání a vyvozuji důsledky pro výuku cizích jazyků. Dále se věnuji fázi přípravy na hodinu využívající streamingové video, které by měl vyučující věnovat dostatek času, protože zásadně ovlivní průběh a výsledky vyučovací hodiny. Stěžejní částí práce je praktická aplikace streamingových videí ve výuce. Na základě plánování a zásad práce s videem v hodinách jsem vytvořila dvě vzorové hodiny a odučila jsem je v sedmé a deváté třídě na základní škole. Pracovní hypotézy jsem ověřovala nejen pozorováním průběhu práce s videi, ale i dotazníkem, který byl na závěr studentům předložen. Výsledky mého závěrečného projektu potvrdily mou hypotézu o významu streamingových videí v hodinách jazyka.
Keywords: audiovizuální dokumenty; streamingová videa; inovativní metody výuky; interaktivní výuka; ICT ve vzdělání; motivující metody a aktivity při výuce; pracovní listy