Budování veřejně dostupné informační sítě v regionu - Pazour, Petr (Univerzita Pardubice, 2007)
Tato bakalářská práce popisuje historii vzniku a současný stav veřejně dostupné informační sítě iNOVOMĚSTSKO ve správním obvodu města Nové Město na Moravě, která se skládá z 38 informačních kiosků připojených k internetu. Základní myšlenkou je umožnit neomezený a bezplatný přístup k informacím prostřednictvím internetu jak pro místní obyvatele, tak pro turisty. Všechny kiosky jsou umístěny na veřejně přístupném místě a přístupné po dobu 24 hodin denně. Projekt byl zahájen v roce 2004 a získal si velkou popularitu. Každý zde může najít informace, o obcích (obecních úřadech) a kraji Vysočina, o kulturních a sportovních akcích v regionu, o regionu nebo o počasí. Tento projekt byl spolufinancován Evropskou unií, a to Evropským fondem pro regionální rozvoj (ERDF 75 %). Dále se na něm podílelo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR (10 %) a město Nové Město na Moravě (15 %).
The development of the public internet access points in the region
Keywords: regiony; kiosky; Internet; správní obvody; Operační programy; financování