Formulace ochranných organických povlaků s vysokým obsahem kovového zinku a hořčíku - Voltrová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2018)
Obsahem diplomové práce je studium náhrady části zinku (izometrický a lamelární zinek) v nátěrových hmotách vhodným kovovým vodivým pigmentem (kovový hořčík) nebo sulfidy (disulfid molybdenu, disulfid wolframu) s povrchovou úpravou vodivým polymerem (polyanilin, polypyrrol). Teoretická část je zaměřena na základní charakterizaci použitých pigmentů, vodivých polymerů a sulfidů. Dále byly v teoretické části popsány mechanismy ochrany a problematika z hlediska ekologie těchto materiálů. Experimentální část se zabývá formulací nátěrových hmot, aplikací na skleněné a ocelové panely a jejich testováním s cílem stanovit mechanickou odolnost pomocí mechanických zkoušek a korozní odolnost v různých korozních prostředích pomocí zrychlených korozních zkoušek. Všechny výsledky byly zpracovány, porovnány a na závěr byl pro vybrané nátěrové hmoty určen stupeň korozní agresivity.
Formulation of protective organic coatings with a high content of metallic zinc and magnesuim
Keywords: antikorozní pigment; zinek; hořčík; sulfid; vodivý polymer; anticorrosive pigment; zinc; magnesium; sulfide; conductive polymer