Informace a neurčitosti v expertních odhadech - Půlpán, Zdeněk (My University, 2022)
Každé rozhodování je možné z hlediska psychologie redukovat na rozhodování mezi variantou hlavní, uvažovanou, a variantami alternativními. Sémantizovaná informace pro fuzzy množiny nebo intuicionistické fuzzy množiny nám umožňuje přejít od kvalitativní i ke kvantitativní stránce rozhodování, zaměřené na volbu pouze jediné ze dvou možných variant. Je popsána metoda, jak na základě odhadu elementárních nejistot kvantifikovat neurčitost a potřebnou informaci pro rozhodování v tomto jednoduchém modelu. Z popsaného je také možné odvodit zobecnění pro komplikovanější rozhodovací situaci.
Information and uncertainties in expert estimates
Keywords: rozhodování; neurčitosti; odhad informace; fuzzy množiny; intuicionistické fuzzy množiny; decision making; uncertainties; estimation of information; fuzzy sets; intuicionistics fuzzy sets