Výživa a pohybová aktivita jako bazální pilíř ošetřovatelské péče o onkologické pacienty - Čermáková, Anna (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku výživy a pohybové aktivity u onkologických pacientů. Jedná se práci teoreticko-průzkumnou. Teoretická část shrnuje poznatky o příčinách, příznacích a diagnostice onkologických onemocnění. Věnuje se hodnocení nutričního stavu a doporučením v oblasti výživy a pohybové aktivity u onkologických pacientů. V průzkumné časti jsou prezentována data od respondentů, kteří byli vybráni podle předem stanovených kritérií. Zkoumanými položkami bylo věkové složení pacientů, jejich hmotnost a BMI, laboratorní hodnoty albuminu, celkové bílkoviny, hemoglobinu, lymfocytů a dále vyplnění dotazníku zvládání základních denních aktivit a stanovení rizika podvýživy. Data byla shromážděna na Oddělení klinické onkologie. Byla zaznamenána do archů a poté zpracovávána v programech Microsoft Excel a Statistica. V průzkumné části bylo prokázáno, že vybraný vzorek respondentů vykazuje pokles hladiny hemoglobinu, celkové bílkoviny i míry soběstačnosti po podání chemoterapie.
Nutrition and physical activity as a bacis mainstay of nursing care of oncological patients
Keywords: diagnostika; nádor; léčba nádorových onemocnění; chemoterapie; pohyb; výživa; diagnosis; cancer; cancer treatment; chemotherapy; physical activity; nutrition