Příprava sloučenin molybdenu s koordinovaným benzo[e]indenylovým ligandem - Štěpán, Jiří (Univerzita Pardubice, 2016)
Teoretická část je zaměřena na polycyklické sloučeniny vhodné pro přípravu organokovových sloučenin. Jedná se převážně o deriváty cyklopentadienu s kondenzovanými benzenovými jádry. Popisuje jejich přípravu, vazebné možnosti a rozložení elektronů u těchto systémů, dále pak jejich využití pro přípravu organokovových sloučenin. V praktické části je popsána příprava a charakterizace benzo[e]indenu a jeho nových komplexů molybdenu [(éta5-C13H9)(éta3-C3H5)Mo(CO)2], [(éta5-C13H9)Mo(CO)2L2][BF4] (L2 = bpy, phen) a [(éta3-C13H9)Mo(CO)2(tpm)][BF4]. Tyto organokovové sloučeniny byly charakterizovány IR a NMR spektroskopií. V IR spektrech byla u všech komplexů potvrzena přítomnost dvou karbonylových ligandů. NMR spektroskopie umožnila určit hapticitu vazby mezi benzo[e]indenylem a atomem molybdenu. Rentgenovou difrakční analýzou byla určena struktura komplexu [(éta5-C13H9)(éta3-C3H5)Mo(CO)2].
Synthesis of the Molybdenum Compounds with Coordinated Benzo[e]indenyl Ligand
Keywords: Molybden; cyklopentadienyl; benzo[e]indenyl; nukleární magnetická rezonance; infračervená spektroskopie; rentgenová difrakční analýza; Molybdenum; cyclopentadienyl; benz[e]indenyl; nuclear magnetic resonance; infrared spectroscopy; X-ray diffraction analysis