Nestandartní technologie hašení požárů - Janíček, Miroslav; Zelinka, Jan (Univerzita Pardubice, 2010)
V článku je předložen a vysvětlen princip nestandardního provedení hašení požárů pomocí rázových vln vyvolaných výbuchem nálože trhaviny. Jsou zde uvedeny poznatky nejen ověřené v praxi ale i závěry výsledku modelování těchto postupů pomocí matematických modelů a výpočetní techniky. Modelování a ověření provedli pracovníci Výzkumného ústavu matematiky a fyziky Vysokého učení technického v Brně pod vedením jeho ředitele doc. Ing. Pavla Fialy, Ph.D. V závěru jsou uvedeny nejen možnosti využití tohoto fenoménu při hašení požárů ale i návrh jak vycvičit potřebné odborníky pro aplikaci uvedených nestandardních postupů v praxi.
Keywords: trhavina; bleskovice; rozbuška; roznět; nálož; detonace; rázová vlna; požár