Jaroslav Pánek a dějiny raného novověku na přelomu tisíciletí - Vorel, Petr (My University, 2017)
Jaroslav Pánek nepochybně náleží mezi nejvýznamnější české historiky přelomu 20. a 21. Století. Jeho význam pro výzkum dějin raného novověku je v rámci české historiografie zcela zásadní; podstatným způsobem ovlivňuje vývoj oboru jak z hlediska metodického, tak z hlediska badatelských témat, zpracovaných v mimořádně obsáhlé publikační činnosti. Tato studie, publikovaná u příležitosti 70. narozenin J. Pánka, shrnuje jeho dlouhodobý vědecký a vědecko-organizační vývoj v kontextu soudobých společenských vztahů.
Jaroslav Pánek and the History of the Early Modern Age at the Turn of the Millenium
Keywords: Historiografie; raný novověk; Jaroslav Pánek; historiography; Early Modern History; Jaroslav Pánek