Mezi normou a každodenní praxí. Správa komorních panství Pardubice, Poděbrady a Kolín v letech 1614 - 1702 - Vlasáková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato disertační práce je věnována tematice hierarchie správy komorních panství v letech 1614-1702, se zvláštním zaměřením na vrchnostenské úřednictvo komorních panství Pardubice, Poděbrady a Kolín. Přibližuje dynamiku úřadování jednotlivých stupňů správy, od centrální dvorské komory, přes českou komoru, rentmistrovský úřad a účtárnu, zmíněné vrchnostenské aparáty a jejich komunikaci s městskými i venkovskými samosprávami a obyvateli daných panství. U vrchnostenských aparátů se zaměřuje nejen na proměnu organizační struktury úřadů, povinností a kompetencí jeho zástupců, ale snaží se přiblížit též sociální složení, platové ohodnocení či otázku kvalifikace potřebné k výkonu úřadu. Představen je dále samotný proces přijetí do služby, otázka motivace i sankcí a pojetí „úřední kariéry“ jako takové. Opomenuty nezůstávají některá neuralgická místa odrážející se v pramenech po celé sledované období (klientelismus, nedoplatky a defraudace apod). Stěžejním cílem je zachytit, komparovat a analyzovat nejen proměny (či konstanty) v úřední praxi, ale poukázat též na disproporce mezi úřední „teorií“ a každodenní realitou a zasadit je do kontextu „doby a místa“, v nichž jsou sledovány. Získané poznatky autorka nahlíží mj. optikou statí odkazujících k limitům modernizačních teorií a procesů, které jsou s danými teoriemi i zkoumaným obdobím spojovány (disciplinace, racionalizace, byrokratizace, profesionalizace apod). Práci uzavírají obrazové i textové přílohy.
BETWEEN THE NORM AND THE EVERYDAY PRACTICE. THE AUTHORITIES OF THE CHAMBER ESTATES PARDUBICE, PODĚBRADY AND KOLÍN (1614 - 1702)
Keywords: správa; byrokratizace; profesionalizace; disciplinace; dvorská komora; česká komora; vizitace; vrchnostenští úředníci; komorní panství; Pardubic; Kolín; Poděbrady; instrukce; vizitace; normy versus realita; chamber estates; Pardubic; Kolin; Podebrady; administration; patrimonial officers; instruction; visitation; Bohemian Chamber; rules versus reality; bureaucratization; professionalization; social discipline; clientelism; arrears