Působení přípravků intimní hygieny na mikroorganismy genitálního ústrojí - Konopáčová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2015)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá fyziologickým ekosystémem pochvy ženy. Jsou zde uvedeny nejčastější poruchy tohoto ekosystému a možnosti jejich léčby. V práci je blíže zmíněno použití vybraných vaginálních výplachů a intimních mýdel, jejich složení a hlavní účinné látky. Praktická část je zaměřena na testování antimikrobiálního účinku vybraných přípravků na Mycoplasma hominis, Candida albicans, Streptococcus agalactiae a Escherichia coli. Účinnost přípravků je testována mikrodiluční metodou a zkumavkovou diluční metodou.
Effects of feminine hygiene products on genital microorganisms
Keywords: Feminine hygiene products; vaginal douches; Mycoplasma hominis; Candida albicans; Streptococcus agalactiae; Escherichia coli; intimní hygiena; přípravky; vaginální výplachy