Studium rozpouštění brushitu ve fyziologickém prostředí - Kostková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2022)
Diplomová práce se zabývá studiem rozpouštění brushitu. Teoretická část je zaměřena na mechanismus vzniku močových kamenů, popisuje skupinu ortofosforečnanů vápenatých, do které patří i brushit, a vysvětluje vlastnosti brushitu, především termické vlastnosti a rozpustnost, a také metody jeho charakterizace. V experimentální části se práce zaměřuje na syntézu brushitu a jeho charakterizaci. Hlavní částí této práce je stanovení rozpustnosti a určení změny entalpie rozpouštění brushitu v kyselině chlorovodíkové a syntetické moči. Všechny výsledky jsou diskutovány v poslední části této práce.
The Study of Brushite Dissolution in Physiological Environment
Keywords: brushit; močové kameny; fosforečnany vápenaté; rozpustnost; kalorimetrie; brushite; urinary stones; calcium phosphates; solubility; calorimetry