Pardubické alternativní školy v teorii a praxi - Alexová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se dotýká dvou, v České republice nejvíce rozšířených alternativních škol. Nejdříve přibližuje vlastní pojem „alternativní" a nastiňuje vývoj alternativních škol ve světě a na území České republiky. Poté se zabývá přiblížením školy Montessori a školy waldorfské z hlediska didaktického, se zaměřením na vlastní pracovníky a koncepty vyučovacích hodin a metod. Autorka se snaží obsahově přiblížit oba typy alternativního vzdělávání a všímá si jejich rozdílností. Mnohé poznatky předkládá na základě vlastních zkušeností z praxí a pozorování, v závěru se věnuje sumarizaci a vlastní interpretaci zjištěných skutečností. Práce je určena zájmu široké veřejnosti, a proto odpovídá na několik často kladených otázek, v závěru polemizuje s některými zajímavými i negativními názory.
Alternative schools in Pardubice in the theory and practise
Keywords: alternative education; Montessori; waldorf education; alternativní vzdělávání; Montessori; waldorfská škola; Pardubice