Literárněkritická metoda Václava Černého - Klosovská, Ivana (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá metodou literárně kritických prací Václava Černého. Skládá se ze dvou teoretických a jedné praktické části. První z těchto částí se věnuje teoretickému základu, jenž slouží k pochopení literární kritiky. Další bod představuje různé druhy literárních kritik. Nadcházející část se věnuje již samotnému Václavu Černému, kterého stručně představuje v jeho širokém záběru profesních činností. Následuje kapitola, která definuje Černého osobité vnímání literární kritiky. Poslední, analytická část, představuje Václava Černého jako literárního kritika a všechny okolnosti, jež ho k této činnosti vedly. Také se dostává ke klíčovému rozboru Černého kritik tvorby několika významných českých spisovatelů. Na přístupu k nim budou doloženy metodologické specifika kritického přístupu Václava Černého.
Literary-critical Method of Václav Černý
Keywords: Václav Černý; literární kritika; kritik; kritická činnost; kritická metoda; druhy literární kritiky; Václav Černý; literary criticism; critic; types of literary criticism; cricital activity; cricital method