Mikrofiltrace povrchové vody na zařízení s dutými vlákny - Wagnerová, Sandra (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato diplomová práce se zabývá využitím membránových procesů při čištění povrchových vod. Práce byla zaměřena na mikrofiltraci na dutých vláknech za konstantní rychlosti při přídavku iontoměniče. V teoretické části jsou uvedeny základní informace o povrchové vodě, tlakových membránových procesech, především o mikrofiltraci a používaných modulech. Rešeršní část je zaměřena na hybridní membránové procesy. Experimenty byly provedeny s použitím vodné disperze Lewatitu S 1468 a vodného roztoku s obsahem NH4+ iontů jako modelové povrchové vody. Pro ověření funkce kombinovaného procesu byla provedena filtrace reálných vzorků povrchových vod na MF jednotce s dutými vlákny s přídavkem Lewatitu S 1468.
The hollow fiber microfiltration of surface water
Keywords: mikrofiltrace; membránové procesy; dutá vlákna; povrchové vody; microfiltration; membrane processes; hollow fiber; surface water