Konzumace alkoholu u dětí ve věku 13 - 17 let - Vodvárková, Nikola (Univerzita Pardubice, 2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou konzumace alkoholu u dětí ve věku 13 - 17 let. Hlavním cílem diplomové práce je zjistit, jaké zkušenosti mají s alkoholem děti z vybraných základních a středních škol v Pardubickém kraji. V teoretické části práce je charakterizován pojem alkohol, závislost, dále specifika užívání alkoholu dětmi a mladistvými, činitelé zvyšující riziko požívání alkoholu u dětí, důsledky zneužívání alkoholu a v neposlední řadě léčba a prevence pití alkoholu. Rovněž je zde zmíněna Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách. Empirická část je zaměřena na samotný výzkum tohoto tématu a pomocí kvantitativního výzkumu, metodou dotazníkového šetření bylo zjišťováno, jakou zkušenost mají nezletilé děti s alkoholem a jaký je výskyt rizikového pití alkoholu u dětí.
Alcohol consumption among children aged 13 to 17 years
Keywords: alkohol; děti; rodina; Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách; rizikové chování; rizikoví činitelé; alcohol; children; family; European school survey project on alcohol and other drugs; risk behaviors; risk factor