Regionální disparity v zemích Visegrádské skupiny - Reifová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku regionálních disparit, jejichž usměrňování je jedním z ústředních, dlouhodobých a stále aktuálních cílů regionální politiky EU. Cílem práce je posoudit rozsah a vývoj regionálních disparit v zemích Visegrádské skupiny. Analýza regionálních disparit je provedena na úrovni jednotek NUTS 2 za pomocí přístupů sigma a beta konvergence. Rozsah a vývoj regionálních disparit je zkoumán na úrovni hrubého domácího produktu, disponibilního příjmu domácností, dlouhodobé nezaměstnanosti, terciárního vzdělání a výdajů na výzkum a vývoj. Práce prokázala, jak složitá tato problematika ve skutečnosti je, neboť provedená analýza poukazuje na odlišnost výsledků v závislosti na aplikovaném přístupu. Prostřednictvím analýzy byl zároveň identifikován poměrně značný vliv regionů hlavních měst na rozsah regionálních disparit.
Regional disparities in the Visegrad Group countries
Keywords: Visegrádská skupina; regiony; regionální disparity; konvergence; Visegrad Group; regions; regional disparities; convergence