Krize rodiny v České republice - Kmošťáková, Dagmar (Univerzita Pardubice, 2008)
Tato bakalářská práce řeší sociologický problém krize rodiny v rámci České republiky z hlediska polemiky, zda se v České republice krize rodiny vyskytuje či ne. Tato problematika v sobě skýtá mnoho podtémat, bez kterých by nebylo možné problém krize současné české rodiny zodpovědět. Významnými aspekty charakterizující současnou českou rodinu jsou tedy vzrůstající počet nesezdaných soužití a s tím spojené zvyšování počtu nemanželských dětí, vzrůst autonomie a individuality každé osobnosti ve společnosti, do určité míry snahy o přeměnu rolí v rodině, odsouvání vstupu do manželství na pozdější dobu a zároveň odsouvání narození prvních dětí na pozdější dobu a vysoká rozvodovost. V závěru dospívám k názoru, že česká rodina spíše nežli se nachází v krizi, prochází v současnosti institucionální proměnou.
The family crisis in the Czech Republic
Keywords: krize rodiny; institucionální proměna rodiny; postmoderní rodina; Česká republika 1945 - 2006; rodinné chování; the family crisis; institutional transformation of family; postmodern family; Czech Republic 1945 - 2006; familial behaviour