Informovaný souhlas s plánovaným operačním výkonem očima pacientů - Jakoubková, Radka (Univerzita Pardubice, 2023)
Diplomová práce s názvem Informovaný souhlas s plánovaným operačním výkonem očima pacientů je psána jako teoreticko-průzkumná práce. Cílem teoretické části bylo popsat aspekty, ze kterých institut informovaného souhlasu vychází a jeho souvislost se zdravotní gramotností. Cílem průzkumné části bylo zjistit, jak pacienti chápou informovaný souhlas s plánovaným operačním výkonem, jak mu rozumí s přihlédnutím k jejich zdravotní gramotnosti. Data byla získána pomocí polostrukturovaného rozhovoru s pacienty, kteří podstoupili plánovaný operační výkon v oblasti ortopedie. Data jsou prezentována kvalitativně a kvantitativně. Zjištěné skutečnosti jsou porovnány s dohledanými pracemi a jsou podkladem pro doporučení k využití v praxi.
Informed consent with planned surgery from the patient's point of view
Keywords: čtivost textu; informovaný souhlas; pacienti; plánovaný operační výkon; zdravotní gramotnost; health literacy; informed consent; patient; planned operational performance; text readability