Povědomí o ušní hygieně - Brustmannová, Jana (Univerzita Pardubice, 2010)
Diplomová práce se zabývá povědomím o metodách ušní hygieny u laické veřejnosti. V teoretické části je popsána anatomie a fyziologie sluchového ústrojí, fyziologie a patologie ušního mazu a jednotlivé metody ušní hygieny. Empirická část byla provedena metodou kvantitativního výzkumu s cílem zmapovat metody čištění uší, četnost ušní hygieny, použité pomůcky a další oblasti, které souvisí s tvorbou ušního mazu. Z výzkumu je patrné, že nejpoužívanější pomůckou k ušní hygieně jsou vatové štětky s četností jednou týdně. Bylo prokázáno, že nejčastějším zdrojem informací je rodina či přátelé a nikoli média a také že osvěta v oblasti čištění uší je nedostatečná. Práce by měla být podkladem pro budoucí osvětovou činnost cílenou na laickou veřejnost.
Awareness of auricular hygiene
Keywords: ušní maz; cerumen; zevní zvukovod; hygiena zevního zvukovodu; earwax; external ear canal; hygiene of external ear canal