Vliv rosekruciánství na Hermetický řád Zlatého úsvitu - Žáčková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2018)
Cílem mé práce je zjistit, jak moc a v čem konkrétně ovlivnilo rosekruciánství formování a fungování Hermetického řádu Zlatého úsvitu na konci 19. století. V první kapitole se věnuji Rosekruciánskému bratrstvu. Ve druhé kapitole se zabývám Hermetickým řádem Zlatého úsvitu. Ve třetí kapitole dokládám nejdříve obecně, a poté na třech příkladech (motiv hrobky a rituál adeptus minor, motiv růže a kříže, motiv tajných mistrů), jak rosekruciánství ovlivnilo Zlatý úsvit.
The Influence of Rosicrucianism on the Hermetic Order of the Golden Dawn
Keywords: rosekruciánství; magie; okultismus; protestantismus; Zlatý úsvit; 19. století; rosicrucianism; magic; occultism; protestantism; Golden dawn; 19. century