Využití silikonů v medicinálních aplikacích - Nováková, Dana (Univerzita Pardubice, 2017)
Součástí této bakalářské práce je literární rešerše zaměřená na strukturu, vlastnosti, výrobu a zvláště použití silikonů. Jedná se o chemické sloučeniny, ve kterých jsou na křemíkové atomy navázány organické substituenty a kyslíkovými atomy jsou vzájemně spojeny do nerozvětvených, rozvětvených nebo síťovaných oligomerních nebo polymerních molekul. Výrobky ze silikonů jsou inertní, odolné vůči vodě, oxidaci a povětrnostním podmínkám. Jsou stálé při vysokých teplotách, elektricky nevodivé a vysoce propustné pro plyny a páry. Tyto materiály nacházejí širokou škálu uplatnění v mnoha oborech (lze je použít v medicinálních aplikacích, kosmetice, potravinářství i v elektrotechnice).
Use of silicones in medical applications
Keywords: silikony; polyorganosiloxan; silikonový olej; polydimethylsiloxan; silikonový kaučuk; silikonová pryskyřice; silicones; polyorganosiloxane; silicone oil; polydimethylsiloxane; silicone rubber; silicone resin