Cloud Point Extraction - Hagarová, Ingrid (Univerzita Pardubice, 2018)
Stopové kovy sú stredobodom záujmu mnohých vedeckých tímov pracujúcich v rôznych, či už výskumných alebo prevádzkových analytických laboratóriách. Pre ich spoľahlivú kvantifikáciu je použitie určitej vhodnej separačnej techniky takmer nevyhnutnosťou. Z mnohých separačných techník, ktoré možno v súčasnosti využiť na spoľahlivú separáciu a prekoncentráciu (ultra)stopových kovov patrí práve extrakcia s využitím teploty zákalu micelárnych roztokov (CPE) k značne sa rozvíjajúcim. V prvej časti monografie možno nájsť vysvetlenie základných princípov tejto extrakčnej techniky spolu s opisom experimentálnych parametrov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri vypracovávaní spoľahlivých CPE postupov a následne sú uvedené ukážky aplikácií v spojení so spektrometrickými metódami. V druhej časti monografie sú opísané nové prístupy k tejto extrakčnej technike, ktoré vedú predovšetkým k úspore času (ktorý je venovaný predúprave vzorky), vynechaniu metanolických roztokov (ktoré slúžia na zníženie viskozity tenzidom obohatenej fázy získanej po CPE separácii) a k zvýšeniu selektivity stanovenia (v prípade analýzy komplikovaných matríc). Najnovším smerovaním tejto extrakčnej techniky je spoľahlivá separácia a prekoncentrácia nanočastíc kovov v prítomnosti ich iónových špécií. Tejto téme je venovaná posledná kapitola v druhej časti monografie.