Tetování u Romů v České a Slovenské republice - Michálková, Ivana (Univerzita Pardubice, 2009)
Bakalářská práce se zabývá fenoménem tetování Romů v České a Slovenské republice. Hlavním tématem je význam a symbolika nejčastějších motivů tetování, jejich funkce a interpretace. Cílem výzkumu je zjistit, nejčastější motivy a význam tetování u Romů, jakou úlohu ve výběru, symbolice atd. hraje pobyt ve vězení a s tím související speciální techniky a omezení vězeňských tetování. Také se zabývá souvislostmi mezi rodinnými a partnerskými vztahy a konkrétními vzory jednotlivých tetování. Významnou roli v práci hraje fotografická dokumentace. Např. porovnání symboliky tetování s interpretací tetovaného, nebo srovnávání a hledání variací nejčastějších motivů.
Gypsy tattooing in Czech and Slovakian Republics
Keywords: Romové; tetování; Motivy; symbolika; vězení; Gypsy; tattooing; Motives; symbolic; prison