Příprava N-(polyethylenglykol-omega-yl)-11-aminoundekanamidů a jejich reakce s N-karboxanhydridy - Knapová, Alice (Univerzita Pardubice, 2011)
Byl připraven alfa-methoxypolyethylenglykol-omega-amin ve třech stupních. Z alfy-methoxypolyethylenglykol-omega-aminu a starpolyethylenglykol-omega-aminu byly dále připravovány příslušné N-(polyethylenglykol-omega-yl)-11-aminoundekanamidy. U N-(alfa-methoxypolyethylen-glykol-omega-yl)-11-aminoudekanamidu byla studována jeho reaktivita s fenylalanin N-karboxanhydridem. Všechny připravené sloučeniny a meziprodukty byly identifikovány a charakterizovány pomocí 1H NMR spektroskopie.
Preparation of N-(polyethyleneglycol-omega-yl)-11-aminoundecanamides and their reaction with N-carboxanhydrides
Keywords: polyethylenglykol-omega-aminy; N-polyethylenglykol-omega-yl-11-aminoundekanamidy; enantioselektivní katalýza; polyethylene glycol-omega-amines; N-polyethylenglykol-omega-yl-11-aminoundekanamidy; fenylalanin N-karboxanhydrid; chirální ligandy; N-polyethylene glycol-omega-yl-11-aminoundecanamides; enantioselective catalysis; phenylalanine N-carboxanhydride; chiral ligands