Socialistická detektivka jako dobový typ české populární literatury, její literární a ideologické aspekty - Staňková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato bakalářská práce se zabývá literárními a ideologickými aspekty socialistické detektivky jako dobového typu české populární literatury. V práci se věnuji vývoji české detektivky ovlivněné politickým pozadím od roku 1945 do roku 1989 a vymezuji pojem socialistická detektivka. Prvky socialistické detektivky rozebírám na konkrétních dílech vybraných autorů. Cílem práce je na základě rozborů porovnat zachycení literárně-ideologických požadavků.
Socialist Detective Story as a Period Type of Czech Popular Literature, its Literary and Ideological Aspects
Keywords: socialistická detektivka; česká populární literatura; Gariš, Ivan; Vachek, Emil; Fiker, Eduard; Procházka, Jiří; socialist detective story; Czech popular literature; Gariš, Ivan; Vachek, Emil; Fiker, Eduard; Procházka, Jiří