Hypotermie během gynekologických operací - Škorničková, Zuzana; Vaňková, Julie (My University, 2017)
Cíl: Cílem práce bylo zjistit, zda jsou klientky, přicházející na gynekologické operační sály v nemocnici Pardubického kraje ke gynekologické operaci trvající minimálně 90 minut, vystaveny hypotermii. Východiska: Hodnota tělesné teploty je řazena mezi důležité ukazatele aktuálního stavu člověka. Celková anestezie hraje v ovlivňování termoregulace také výraznou roli. Metodika: Provedeno kvantitativní výzkumné šetření, kdy do záznamového archu vlastní tvorby byly zapisovány námi zvolené údaje (iniciály a rok narození, operační přístup, tělesná teplota v předem stanovených intervalech, hmotnost, výška, osoba, která měřila tělesnou teplotu klientek a prováděná preventivní opatření proti hypotermii). Soubor respondentů tvořilo 50 žen z různých věkových kategorií a BMI, které podstoupily gynekologickou operaci vaginální či abdominální, která trvala déle než 90 minut. Výsledky: Z 50 klientek, které podstoupily gynekologickou operaci trvající déle než 90 minut, mělo 30 z nich (60,00 %) během pobytu na operačním sále hypotermii. Žen, které se řadily do skupiny BMI v normě bylo celkem 16 (32,00 %) ze všech zúčastněných. U 14 z nich (28,00 %) se hypotermie vyskytla. Do skupiny BMI nadváha patřilo 16 klientek (32 %), hypotermie se vyskytla u 9 z nich (18,00 %). Do skupiny obézních patřilo 18 žen (36 %). V tomto případě se hypotermie vyskytla u 5 z nich (10,00 %) U operací, kdy samotný zákrok trval 90 minut, se hypotermie vyskytla v 17 (34,00 %), případech. Závěr: V našem případě se hypotermie vyskytla u 30 klientek z 50, což je alarmující číslo, jelikož hypotermie může vést k následným pooperačním komplikacím a zhoršené pooperační rekonvalescenci.
Hypotermia during gynaecologic operations
Keywords: tělesná teplota, hypotermie, gynekologie, prevence hypotermie, operační sál, anestezie; Body Temperature, Hypothermia, Gynaecology, prevention of gypotermia, operating theatre, anesthesia