Návrh úpravy metodiky výpočtu vozidlového odporu kontejnerových vlaků - Šimral, Petr (Univerzita Pardubice, 2017)
Předmětem tohoto příspěvku je návrh úpravy stávající metodiky, která se používá pro výpočet vozidlového odporu nákladních vlaků v podmínkách SŽDC, a to se zaměřením na kontejnerové vlaky. Navrhovaná úprava vychází z hodnocení série výběhových zkoušek, které byly v rámci běžného provozu realizovány s kontejnerovými vlaky společnosti METRANS Rail v letech 2013 až 2016 na trati Brno–Břeclav. Kromě dvou různých přístupů k hodnocení získaných dat je zde ukázáno, jak se navržená úprava projeví v zátěžových tabulkách, resp. při stanovování technických normativů zátěže. Pozornost je věnována též využitelnosti metodiky v podmínkách provozu kontejnerových vlaků v tunelech.
Proposal of a modification of method for container train resistance calculation
Keywords: vozidlový odpor; kontejnerový vlak; výběhová zkouška; zátěžová tabulka; tunelový faktor; trakční mechanika; train resistance; container train; run-down test; load table; tunnel factor; traction mechanics