Správní soudnictví jako součást soudní kontroly a subsystém kontroly veřejné správy - Rejchrtová, Simona (Univerzita Pardubice, 1995)
Práce seznamuje se současnou problematikou správního soudnictví, která je v dnešní době tvorby právního státu tématem mnohých diskusí právní teorie i praxe. Je zde nastíněn vývoj správního soudnictví z hlediska historického, objasňuje obecné zásady, týkající se soudnictví a postavení soudů v ČR. Vytyčuje pojem kontroly veřejné správy, jejíž součástí je také právě kontrola vykonávaná soudy, respektivě soudy správními. Ve zvláštní části se zaměřuje na konkrétní poznatky o správním soudnictví v některých vybraných zemích a na koncepci správního soudnictví u nás. Praktické poznatky získala na praxi na Krajském správním soudě v Hradci Králové.
Keywords: soudnictví; správní soud; Kontrola; Francie; Spolková republika Německo; Velká Británie; Spojené státy americké; Česká Republika; veřejná správa