Rodina a osvojené dítě v České republice a Polsku - Havelková, Ludmila (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce si klade za cíl ukázat problematiku procesu osvojování. Chce zmapovat sociálně-politický systém v České republice a Polsku. Hlavním smyslem práce je komparace obou zemí. Úvodní kapitola je věnována sociologickým teoriím o rodině a definuje sociální zabezpečení v ČR a Polsku. Součástí druhé a třetí kapitoly je legislativa, rozdělení náhradní rodinné péče a statistické údaje. Závěrečná kapitola pak hodnotí a porovnává situaci a nastavení podmínek pro rodiny s dětmi v České republice oproti situaci a podmínkám Polska.
Family and adoptive child in Czech Republic and Poland
Keywords: Adoption; Children; Family; substitutional family care; social security; osvojení; Děti; Rodina; Náhradní rodinná péče; sociální zabezpečení