Systém nakládání s komunálním odpadem I - Šírková, Eva (Univerzita Pardubice, 1997)
Práce se zabývá různými možnostmi a systémy nakládání s komunálním odpadem. Jsou zde uvedeny teoretické poznatky a fungující projekty z České republiky i ze zahraničí. Hlavním cílem bylo navržení nového systému nakládání s komunálním odpadem pro město Dvůr Králové nad Labem. Vychází se z platné legislativy, zřetel je brán i na připravovanou novelu zákona o odpadech, která by měla vstoupit v platnost dne 1. 1. 1998. Největší pozornost byla věnována vytvoření sběrného dvora, který bude sloužit k ukládání nebezpečných složek komunálního odpadu a velkoobjemového odpadu od občanů. Dále je navržen systém separovaného sběru papíru, plastů, skla, textilu a kovů. Důležitou součástí celého systému je osvěta a práce s veřejností a ekologická výchova ve školách.
System of handling the municipal wastes I
Keywords: Životní prostředí; komunální odpady; sběrné dvory; separovaný sběr; Dvůr Králové nad Labem