Pokrmy na talíři všedním i svátečním, za krize i míru, aneb proměny gastronomie mezi lety 1900-1938 v českých kuchařských knihách - Cilečková, Vendula (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce zpracovává kuchařské knihy vydané mezi lety 1900-1938. Hodnotí jejich vývoj a roli v životech českých hospodyň. Na základě podrobné analýzy mapuje proměny stravování a přípravy pokrmů v českých domácnostech v první polovině 20. století.
Dishes on the daily and festive plate during crisis and in the peace or the changes of gastronomy between 1900-1938 in czech cookbooks
Keywords: kuchařské knihy; stravování; gastronomie; příprava pokrmů; 1900-1938; autorky; hospodyně; první světová válka; první republika; cookbooks; eating; gastronomy; food preparation; authors; housewives; 1900-1938; the first republic; first World War