Škola ve Střížově v rozmezí let 1785-1905 v odstavcích školní kroniky - Havlíčková, Michala (Univerzita Pardubice, 2011)
Práce představuje školu v malé vesnici u Třebíče na základě analýzy jedné ze školních kronik. Zachycuje stěžejní události, jakými byly - výstavba školní budovy, noví učitelé a faráři, oslavy výročí školní kontroly. Představuje každodenní starosti správců školy, představených všech obcí ba i všech rodičů či samotných žáků. A v neposlední řádě je práce malým přehledem vznikajících právních norem, ve sledovaném období, které měly na školu vliv či systém školských úřadů tak, jak byly na sebe vzájemně vázány.
Keywords: Střížov; Pozďátky; Čímeř; Okrašlovice; Slavičky; Třebíč