Restaurovani sochy Apollona z areálu zahrad statniho zamku Konopiste - Trucla, Rudolf (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato bakalářská práce se zaobírá restaurátorským zásahem na soše Apollona vyhotovené z biodetritického vápence. Vznik díla datujeme koncem 17. století. Restaurovaný objekt je původem z Vídeňského Horního Belvederu, odkud byl převezen za arcivévody Františka Ferdinanda d'Este na zámek v Konopišti. Nyní se socha nachází v areálu zahrad před východním průčelí zámku spolu s dalšími sedmi sochami. Součástí práce je chemicko-technologický, restaurátorský a umělecko-historický průzkum a také rozsáhlá obrazová dokumentace díla. Restaurátorské zásahy proběhly v souladu s již uskutečněnými restaurátorskými zásahy jak na soše Apollona, tak zásahy na jiných sochách ze stejného cyklu. Umělecko-historický průzkumu se zaobírá historií samotné sochy, ale i místa, kde se nachází, ikonografií díla a předchozími restaurátorskými zásahy. Restaurátorský a chemicko-technologický průzkum se zabývá zkoumáním vnějšího i hloubkového stavu díla, zejména degradací originálního povrchu kamene způsobenou nevhodně použitými tmely. Na základě těchto studií a analýz výsledků byl proveden úspěšný restaurátorský zásah.
Restoration of the statue of Apollo from the gardens of the Konopiště State Chateau
Keywords: restaurování; kámen; Apollon; poškození; rekonstrukce; zámek Konopiště; Horní Belveder; vápenec; restoration; stone; Apollo; damage; reconstruction; Konopiště Castle; Upper Belvedere; limestone