Kyselina eikosapentaenová a její význam v lidském organizmu - Břízová, Petra (Univerzita Pardubice, 2014)
Kyselina eikosapentaenová (EPA) patří mezi esenciální omega-3 mastné kyseliny. V poslední době se mnoho studií zabývalo účinky kyseliny eikosapentaenové na lidský organismus. EPA a její metabolity mají účinky protizánětlivé, antiaterogenní a kardioprotektiví. EPA je důležitá pro správnou funkci buněčných membrán, mozku a je nutná v těhotenství pro dobrý vývoj plodu. Deficit EPA byl prokázán u několika psychických onemocnění.
The role of eicosapentaenoic acid in human organism
Keywords: Kyselina eikosapentaenová; omega-3 PUFA; zánět; kardiovaskulární onemocnění; Eicosapentaenoic acid; omega-3 PUFA; inflammation; cardiovascular disease