Možnosti recyklace flexibilních bariérových obalů na bázi papíru - Pedain, Martin (Univerzita Pardubice, 2022)
Cílem této práce je zjistit možnosti recyklace potravinářských bariérových obalů, resp. papírových kompozitů. Dále práce nabízí stručný přehled legislativy a způsobu výroby obalů, které vymezují specifické užitné vlastnosti produktu zušlechtěného materiálem na bázi polymerů. Tato práce řeší dvě otázky týkající se recyklace obalů: a) Jak účinně separovat sekundární vlákna od nevlákenných složek v laboratorním a poloprovozním měřítku? b) Jaké budou výtěžky sekundárních vláken? S ohledem na skutečnost, že tento druh obalů obsahuje také nepapírové složky, zde vyvstává obava, zda výrobní faktory spotřebované na separaci těchto komponentů nepřevýší ekologický a ekonomický přínos recyklace. Kvantifikace výtěžků sekundárních vláken získaných separací na třídicích zařízeních poskytne odpovědi na dané otázky.
Recycling Possibilities of Paper-based Barrier Flexible Packaging
Keywords: secondary fibers; pressure screen; repulper; barrier packaging; paper composite; sekundární vlákna; tlakový třídič; rozvlákňovač; suspenze vláken; bariérové obaly; papírový kompozit